Brussels Youth Jazz Orchestra in Beursschouwburg

Georges Tonla Briquet
© Brussel Deze Week
19/12/2012
De Beursschouwburg heeft een neus voor jong talent: het Brussels Youth Jazz Orchestra mag er op zaterdag 22 december gloriëren.

De toekomstmogelijkheden voor jonge jazzmuzikanten zijn veeleer beperkt. Daarom richtte Jeugd en Muziek Brussel samen met het BJO vier jaar geleden het Brussels Youth Jazz Orchestra op. Jan Geerts, algemene communicatieverantwoordelijke bij Jeugd en Muziek Brussel, doet het verhaal. "Ons symfonisch jeugdorkest werd opgedoekt in 2007. Net in die periode was het Brussels Jazz Orchestra op zoek naar een partner om een bigband voor jongeren op te richten. Wij hadden nog nooit iets gedaan met jazz, dus leek het ons de ideale kans. Wij verzorgen de praktische kant van de zaak zoals de profilering van het orkest en de boekingen, terwijl het BJO onder leiding van Frank Vaganée voor de artistieke input zorgt. Het pedagogisch aspect staat centraal. Dat maakt het wat moeilijk om optredens te versieren. De organisatoren denken namelijk dat het 'maar' een pedagogisch project is, terwijl de kwaliteit enorm hoog ligt."

Iemand die dat wél snapt, is Vincent Tetaert, muziekprogrammasamensteller van de Beursschouwburg. "Dit is een uniek initiatief dat alle aandacht verdient. Toen ik de band begin dit jaar aan het werk zag, was ik overdonderd. Wat een sound! Daarom organiseren we dit concert bij ons. En dan nog wel in onze Gouden Zaal en met zittend publiek, zodat iedereen optimaal kan genieten."

Om de drie jaar verandert de bezetting van het orkest. Bij de vorige lichting zaten jongeren wier naam nu al bij de kenners op de lippen ligt: onder hen Bram De Looze, Marjan Van Rompay, Peter Delannoye, Nathan Daems en Joppe Bestevaar. Voor het concert in de Beursschouwburg is de Nederlander Johan Plomp gastdirigent.


Brussels Youth Jazz Orchestra, 22 december om 21.30 uur in de Beursschouwburg (www.beursschouwburg.be). Kaartjes kosten 10 euro.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Muziek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni