Parlement betonneert geld herfinanciering voor mobiliteit

© brusselnieuws.be
09/07/2012
Vrijdag heeft het Brussels parlement een resolutie aangenomen die een deel van de herfinanciering van Brussel moet betonneren voor mobiliteit. “Van een blanco cheque voor Brussel is dus geen sprake.”

In het federaal regeerakkoord werd voorzien dat Brussel geherfinancierd zou worden, waarbij een deel van de middelen bestemd was voor mobiliteit. Maar omdat de Raad van State bezwaren had geopperd, was het noodzakelijk dat het Brusselse niveau het geld ook zelf betonneerde voor mobiliteit.

In de plenaire vergadering werd de resolutie vrijdag aangenomen met 81 stemmen voor en een onthouding. De resolutie roept de regering op "om specifiek gebruik te maken van de mobiliteitsdotatie van de federale staat om bij te dragen aan het oplossen van de mobiliteitsproblemen". Daarbij ligt de nadruk op openbaar vervoer.

Het Vlinderakkoord voorziet dat er de komende vier jaar een bijkomende dotatie van respectievelijk 45, 75, 105 en 135 miljoen euro voor mobiliteit naar Brussel gaat.

"Vorig jaar werd er veel heisa gemaakt rond het extra geld voor Brussel. Sommigen spraken van een blanco cheque. Deze resolutie toont aan dat dit loze kreten waren", vindt parlementslid Brigitte De Pauw (CD&V). "Het extra geld voor mobiliteit komt trouwens ook pendelaars en bezoekers ten goede."

Ook Annemie Maes (Groen) is tevreden. "De mobiliteitsuitdagingen in Brussel zijn immers groot. Als we een echte modal shift willen realiseren, zijn investeringen in openbaar vervoer en fietsinfrastructuur een absolute voorwaarde."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni