© Marc Gysens

Brussels Jump Club zet 'rope skipping' op de kaart

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
28/10/2010
Touwtjespringen is niet meer wat het is. Rope skipping steekt het in een modern jasje en voegt er muziek, ritme en tricks aan toe. De Brussels Jump Club is uniek in de hoofdstad.

"Het is allemaal begonnen als een project om rope skipping meer bekendheid te geven in Brussel," vertelt Jamel Louahrani (27), voorzitter van de Brussels Jump Club (BJC). "Het project is van start gegaan in 2006, op initiatief van Buurtsport Brussel. We zijn begonnen met demonstraties en initiatielessen op een tiental scholen. Na een paar maanden vormden we met de besten een demoteam."

Dat team trok op tournee naar allerhande schoolfeesten, eindejaarsfeesten en zelfs op het sportieve feest Stadskriebels. Door het grote succes werd de Brussels Jump Club in 2007 boven de doopvont gehouden. De enige ropeskipping club in de hoofdstad.

"Veel jongeren zitten thuis voor tv, obesitas is bij velen onder hen een probleem. Wij bieden een sport aan waar je niet alleen aan je conditie werkt, maar ook aan je coördinatie. De kleinsten zijn ook met psychomotoriek bezig zonder dat ze het echt beseffen. Het is bovendien een zeer goedkope sport."

"Het zijn vooral meisjes die in de BJC zitten, maar er zijn ook een paar jongens. Het is zeker toegankelijk voor hen. In rope skipping zitten ook acrobatie en ook dans en zelfs breakdance-invloeden. Het zou wel leuk zijn om meer jongens te strikken. Niet dat jongens beter springen, maar ze hebben meer brute kracht en kunnen andere trucs doen. Meisjes springen fijner. Het is een sport voor jongens en meisjes."

"Momenteel is onze voornaamste zorg echter dat we onze zaal aan de HUB behouden. Het is nog niet zeker of we er kunnen blijven trainen, ze krijgt misschien een nieuwe bestemming. Daarnaast hopen we jaarlijks tussen de dertig en vijftig leden te behouden. Als de kinderen elk jaar blijven terugkomen, wil dat toch zeggen dat je goed bezig bent."
Geïnteresseerde lesgevers mogen zich altijd aanmelden bij Louahrani.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Koekelberg, Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni