Sterke stijging studenten hoger onderwijs

© brusselnieuws.be
15/12/2011
Uit een rapport van de Vlaamse overheid blijkt dat de Vlaams-Brusselse universiteiten en hogescholen 'boomen'. De stijging van het aantal studenten ligt hoger dan voor heel Vlaanderen.

De sterkste stijging kent de Vrije Universiteit Brussel (VUB) met 9 procent meer leerlingen. Daarna volgt de Hogeschool-Universiteit Brussel (HUB) met 6 procent. De Erasmushogeschool Brussel ligt pal op het Vlaamse gemiddelde van plus 5 procent. De Hogeschool voor Wetenschap en Kunst doet het dan weer minder goed (+4 procent). Maar die overkoepelt onderwijsinstellingen uit zowel Vlaanderen als Brussel, zoals de Sint-Lukashogeschool in Schaarbeek en Narafi in Vorst.

Het aantal inschrijvingen aan de VUB steeg de voorbije drie jaren telkens. Vorig academiejaar klokte de universiteit af op 11.001, in 2008-2009 waren dat er nog minder dan 10.000.

Hervorming
Vanwaar die stijging? "Eén reden is zeker de hervorming van het hoger onderwijs," zegt Tim Peeters, diensthoofd instroom aan de VUB. "Die zorgt ervoor dat meer mensen na een hogeschoolopleiding nog een master doen. We hebben dus meer zij-instromers." De VUB ziet ook meer buitenlandse studenten inschrijven. Een derde reden is dat Brussel als studentenstad aantrekkelijker lijkt te worden.

Vooral de richting psychologie verwelkomt dit jaar meer studenten. Er zijn nu 150 nieuwe eerstejaars, een stijging met 21 procent. Ook kinesitherapie zit in de lift. Dit jaar met 5 procent, maar over de voorbije 4 jaar is er zelfs een stijging van 30 procent.

Campagne
Bij de HUB stijgt het aantal studenten met 6 procent. Het rapport 'Hoger Onderwijs Vlaanderen in cijfers' van de Vlaamse overheid vermeldt nochtans een stijging met 11 procent. "Dat komt omdat het rapport niet gebaseerd is op definitieve cijfers," zegt HUB-woordvoerder Corneel Haine aan brusselnieuws.be.

Haine ziet vier verklaringen voor de stijging. "Met de subsidies van onderwijsdienst Brik hebben we een intensieve campagne kunnen voeren naar de Brusselse studenten, die nu nog beter hun weg vinden naar de HUB. De hergroepering op de campus in hartje Brussel, nabij het Centraal Station, is ook een belangrijke factor. Voorts zijn we ook actief gaan recruteren in Duitsland, met succes," aldus Haine. "Het aantal buitenlandse studenten zit sowieso in de lift. De HUB telt niet minder dan 84 nationaliteiten. Ten slotte is de Economie-opleiding populairder dan ooit."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni