Davignon ontkent verhuisplannen Brussels Airlines

© brusselnieuws.be
28/03/2012
Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines dreigt ermee ons land te verlaten als het niet snel bijzondere fiscale maatregelen krijgt van de federale regering. Dat heeft CEO Bernard Gustin vrijdag gezegd in een gesprek met de coalitiepartijen. Voorzitter Etienne Davignon ontkent dan weer dat Brussels Airlines verhuis- of delocalisatieplannen heeft.

De top van Brussels Airlines zegt dat ze het liefst in België blijft, maar dat er dan iets moet gebeuren aan de loodzware concurrentie in ons land. Dat schrijft De Morgen vandaag. Concurrent Ryanair kan zijn personeel immers uitbetalen aan gunstigere Ierse voorwaarden en krijgt steun van de Waalse overheid.

"Als jullie niet bereid zijn om iets te doen aan de concurrentieverstoring tussen ons en Ryanair, dan zullen we een nieuwe sociale zetel moeten zoeken. Er zijn genoeg voorbeelden van andere vliegtuigmaatschappijen die met verschillende zetels functioneren," zo luidde de boodschap voor de regering; aldus De Morgen.

In een nota wordt melding gemaakt van twee mogelijke landen naar waar Brussels Airlines kan uitwijken: Luxemburg en Ierland. In die landen zou Brussels Airlines andere fiscale maatregelen kunnen krijgen voor zijn piloten en bedienden.

In een interview met televisiezenders RTBF en RTL ontkent Etienne Davignon, voorziter van de raad van bestuur, dat hij het vliegend personeel wil delocaliseren. "Brussels Airlines overweegt momenteel geen vertrek uit België. Maar wanneer de directie de alarmbel geluid heeft, dan is dat omdat het bedrijf niet wil overgaan tot dergelijke extreme actie," aldus Davignon.

Onverdedigbaar voor regering
Premier Di Rupo loopt echter niet warm voor het voorstel en de dreigende taal. Het is voor de regering moeilijk te verdedigen om nieuwe fiscale maatregelen uit te werken voor één maatschappij, amper enkele dagen na de moeilijke budgetcontrole. "Als we dit toelaten voor Brussels Airlines, dan moeten we het ook doen voor elke maatschappij die op onze deur komt kloppen," aldus een regeringsbron aan De Morgen.

Brussels Airlines zelf benadrukt dat het geen staatssteun of uitzondering vraagt, maar net het omgekeerde. De luchtvaartmaatschappij wil dat er een einde komt aan de uitzonderingen die voor Ryanair en Charleroi aanvaard werden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni