Brussel wil Kopenhagen opvolgen als Groene hoofdstad

LV
© brusselnieuws.be
23/10/2012
Het Brussels Gewest doet opnieuw een gooi naar de prijs 'Groene hoofdstad van Europa'. Het stelt zich samen met zeven andere Europese steden kandidaat om de titel te dragen in 2015. Brussel was ook al kandidaat voor 2014 maar de eer ging naar het Deense Kopenhagen.

Brussel moet het opnemen tegen het Engelse Bristol, het Poolse Bydgoszcz, het Ierse Dublin, het Schotse Glasgow, het Litouwse Kaunas, het Turkse Kutahya en het Sloveense Ljubljana.

Bij de vorige editie waren er nog 18 kandidaten, waaronder ook Gent en Antwerpen. Deze keer zijn het er dus maar 8. Behalve Brussel dingt ook Bristol voor de tweede keer mee. De Engelse stad moest vorige keer maar nipt de duimen leggen voor Kopenhagen.

"Het is bemoedigend om vast te stellen dat eerdere kandidaten zich opnieuw melden en nieuwe kandidaten oprechte belangstelling tonen", zegt EU-commissaris voor Milieu Janez Potočnik. "Vele steden in de EU hanteren mondiale normen op het gebied van stedelijke duurzaamheid en komen met baanbrekende innovatieve oplossingen voor de milieuproblematiek. De prijs Groene hoofdstad van Europa biedt deze steden een unieke kans om hun inzichten met de rest van Europa te delen."

Bij de vorige kandidatuur haalde Brussel goede punten voor de biodiversiteit maar scoorde het slecht op vlak van onder andere mobiliteit en luchtkwaliteit. Pas in juni 2013 weten we of het Gewest genoeg vooruitgang heeft geboekt om de concurrenten naar de kroon te steken.

Al vijf keer uitgereikt
De prijs Groen hoofdstad van Europa werd in 2010 in het leven geroepen. Stockholm was de eerste stad die de prijs in ontvangst mocht nemen, gevolgd door Hamburg in 2011. Momenteel draagt Vitoria-Gasteiz in Spaans Baskenland de titel. Het Franse Nantes is aan de beurt in 2013. Het jaar daarna is Kopenhagen aan de beurt.

De jury bestaat uit vertegenwoordigers de Europese Commissie, het Europees Parlement, het Comité van de Regio's, het Europees Milieuagentschap, de ICLEI (Local Governments for Sustainability), het Covenant of Mayors Office en het Europees Milieubureau.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni