Moorden: Brussel vijfde onder Europese hoofdsteden

© brusselnieuws.be
05/04/2012
Tussen 2007 en 2009 werden er jaarlijks 3,09 moorden per 100.000 inwoners gepleegd in Brussel. In vergelijking met andere Europese hoofdsteden bekleedt Brussel daarmee de vijfde plaats. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat.

Voor de periode 2007 tot 2009 werden er 3,09 moorden per 100.000 inwoners per jaar gepleegd in Brussel. In de rangschikking van hoofdsteden van de Europese Unie is dat goed voor een vijfde plaats. In Tallinn gebeuren verhoudingsgewijs de meeste moorden, gevolgd door Vilnius, Luxemburg en Amsterdam. Na Brussel volgen onder meer Praag, Dublin en Athene.

Het valt op dat vooral de kleinere hoofdsteden in de top tien staan. Parijs, Londen, Madrid en Berlijn doen het relatief beter. Valletta, de hoofdstad van Malta, staat met nul moorden op de laatste plaats.

Brussel is een van de hoofdsteden waar het aantal moorden een pak hoger ligt dan in de rest van het land, waar het cijfer op 1,87 per 100.000 inwoners per jaar ligt.

In heel België steeg de algemene criminaliteit volgens Eurostat wel met 3 procent tussen 2006 en 2009. Nochtans was de algemene tendens in Europa dalend. Vooral drugsdelicten en inbraken in woningen nemen toe.

"In ons land zijn nogal wat Oost-Europese bendes actief en zij zijn verantwoordelijk voor de woninginbraken," zegt criminoloog Brice De Ruyver aan FM Brussel. "Ons probleem is de strafuitvoering. Omdat straffen onder de drie jaar niet worden uitgevoerd, worden criminelen niet afgeschrikt."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni