Brussel in een rolstoel eindelijk op kaart

© brusselnieuws.be
05/05/2011
Het eerste plan dat de toegankelijkheid van rolstoelgebruikers in de hoofdstad in kaart brengt, is een feit. Aan de hand van drie verschillende kleuren toont het plan de moeilijkheidsgraad van straten en plaatsen voor rolstoelgebruikers.

Rolstoelplan Brussel is een samenwerking tussen Use-It Brussels en VFG (Vereniging personen met een handicap) vzw. Het plan is opgesteld als boekje. Het is speciaal iets zwaarder gemaakt zodat het niet zou wegvliegen als het open op de schoot van een rolstoelgebruiker ligt.

Het stratenplan is opgemaakt uit blauw, geel en rood. De straten die volledig en gemakkelijk toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers zijn in blauw gekleurd. Straten waar rolstoelen door kunnen met hulp, zijn in het geel gekleurd en straten waar een rolstoelgebruiker niet door kan omdat er bijvoorbeeld paaltjes in het midden van de stoep staan, zijn rood gekleurd.

Het Rolstoelplan van Brussel bevat een overzicht van musea, cinema's, theaters, cafés en goedkope restaurants in het centrum die toegankelijk of redelijk toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers. De teksten zijn geschreven door jonge rolstoelgebruikers, die alles zelf ter plaatse zijn gaan testen.

Avond zonder toilet
Nicolas Marichal, woordvoerder van USE-IT benadrukt dat er eerst een selectie van plezante plekjes gemaakt werd en dat er pas daarna gekeken werd naar de faciliteiten. Een ander belangrijk detail waar op gelet werd is de toegankelijkheid tot toiletten. "De mensen vinden het vanzelfsprekend, maar beeld je eens in dat je een hele avond op café zit zonder dat je naar het toilet kunt gaan. Daarom hebben we ook duidelijk in kaart gebracht hoe goed de rolstoelgebruiker naar het toilet kan gaan in de geselecteerde leuke plekjes,"aldus Marichal.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni