Brandweer breekt door barricade [+ video]

© brusselnieuws.be
10/02/2012
Misnoegde brandweermannen betoogden vrijdagmorgen voor de Wetstraat 16. De betoging verloopt erg chaotisch, brandweermannen zijn braken door de politiebarricade rond de neutrale zone. De pompiers willen een uitzondering krijgen op de nieuwe pensioenregeling.

De spuitgasten zijn door de eerste politieblokkade gebroken die opgesteld stond honderd meter voor de Wetstraat 16. Het kwam daarbij tot trek- en duwwerk met de politie. De manifestanten kwamen zo pal voor de ingang van de "16" terecht, waar ze de politie met water bespoten.

Sinds 9 uur is er een delegatie binnengegaan in de ambtswoning van de premier, maar die werd pas na meer dan een uur ontvangen.

'Te zwaar werk'
De betoging gaat uit van de vakbonden en de Franstalige Fédération royale des corps des sapeurs pompiers de Belgique. De spuitgasten willen dat hun pensioenleeftijd, die nu op 60 of 65 ligt, gelijkgesteld wordt met die van de politie (58 jaar) en het leger (52 jaar).

"Het is een moeilijk, zwaar en stresserend beroep. Gevaarlijk voor de burgers, maar ook voor het personeel," zegt Marc Gilbert, voorzitter van de Franstalige federatie.

Het kernkabinet heeft zich deze ochtend gebogen over de pensioenhervorming en eindeloopbaanregeling bij de brandweer. Wat die gesprekken hebben opgeleverd, is nog niet duidelijk. Een delegatie van de brandweermannen wordt momenteel ontvangen op de ministeries van Binnenlandse Zaken en Pensioenen.

'Neutrale zone moet gerespecteerd worden'
Brussels burgemeester Freddy Thielemans (PS) vindt het onaanvaardbaar dat betogende brandweerlui de neutrale zone in de buurt van het parlement niet hebben gerespecteerd.

Onze collega's van FM Brussel zijn ter plaatse en maakten dit filmpje.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni