Brabantwijk krijgt 15 woningen voor bejaarden

© brusselnieuws.be
24/01/2012
In de Brabantwijk in Schaarbeek komt het 'Maison Biloba Huis': 15 woningen voor senioren, een gemeenschappelijke zone met bezinningsruimte, washok en keuken, en een centrum voor dagontmoetingen. Het is de eerste keer dat de overheid met een private partner samenwerkt in het kader van het Gewestelijk Huisvestingsplan.

De CVBA SO E.MM.A, een coöperatieve vennootschap die centra voor ontmoetingen en sociale opvang met gemeenschappelijke zones wil creëren, kocht het pand in de Plantenstraat in het hart van de Brabantwijk in Schaarbeek. In september gaf de Brusselse regering groen licht voor de publiek-private samenwerking. Dat betekent concreet dat een private partner, in dit geval de CVBA SO E.MM.A, beslist om een gebouw ter beschikking te stellen van het Gewest. Het Gewest neemt de renovatie daarop voor haar rekening en zorgt achteraf voor het beheer en verhuur van de (sociale) woningen.

Het Biloba-huis heeft alvast de zegen van VGC-collegelid Brigitte Grouwels (CD&V). "Ik geloof rotsvast in de slaagkansen van dit project. Hier zullen senioren de gelegenheid krijgen om in een solidaire leefomgeving zo lang mogelijk zelfstandig te blijven in hun vertrouwde Brabantwijk. Ter ondersteuning van de drie vzw's (EVA, Aksent en Maison Médicale du Nord, nvdr) zet nu ook de VGC mee haar schouders onder het project. Ik hecht veel belang aan de participatie van Nederlandstalige organisaties als EVA vzw en Aksent vzw. Ze staan garant voor het aantrekken van een Nederlandstalig doelpubliek voor het Biloba-huis."

Via Vlaams minister voor Brussel Pascal Smet (SP.A) krijgt het Biloba-huis nog een renovatiesubsidie van 150.000 van de Vlaamse Regering. Het project kost in totaal 3 miljoen euro.

De Schaarbeekse Haard zal het gebouw beheren nadat de renovatie en inrichting afgerond is.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni