Boerkademonstratie verhindert ULB-debat [+video]

© brusselnieuws.be
08/02/2012
Aan de ULB hebben een veertigtal demonstranten dinsdagavond het debat met de Franse journaliste Caroline Fourest verhinderd. Ze protesteerden tegen wat ze ‘boerkablabla’ noemen. De ULB is “geschandaliseerd door deze aanslag tegen de vrije meningsuiting”.

Dinsdagavond stond er een debat over extreemrechts op de agenda. Spreekster was de bekende Franse journaliste Caroline Fourest, die onlangs een ophefmakende biografie over de extreem-rechtse politica Marine Le Pen schreef. Eerder publiceerde ze ook een kritisch boek over islamfilosoof Tariq Ramadan.

Een veertigtal demonstranten, sommigen gehuld in boerka of sluier, nam plaats in de zaal en onderbrak het debat met Caroline Fourest met geroep en gescheld. De moderator besliste om het debat helemaal af te breken. De Franse journaliste werd weggeleid door veiligheidsagenten.

De actie was georganiseerd door ULB-onderzoeker Souhail Chichah. Hij noemde Caroline Fourest een "polemisch persoon" en was er niet over te spreken dat ze een vrije tribune krijgt. Hij beschuldigde haar van islamofobie. Bovendien "zorgt een dergelijk irrelevant debat voor een 'versluiering' van de echte problemen". Het debat over de sluier en de boerka noemt hij 'boerkablabla'.

ULB is "geschokt"
De ULB is "geschokt" door de actie en kondigt disciplinaire maatregelen aan tegen Chichah. Caroline Fourest zegt aan Le Soir niet te begrijpen hoe een dergelijke groep de macht over de universiteit kan overnemen. "Ik snap niet waarom dit soort ontsporingen enkel in België voorkomt. Ik geef lezingen over heel de wereld; nooit zijn er incidenten, behalve hier."

Verschillende studentenverenigingen hebben ook al hun ongenoegen geuit over de gang van zaken dinsdagavond. "Wij schamen ons voor de naar fascisme ruikende methodes die gebruikt werden om een debat te verhinderen in wat een thuis van het Vrij Onderzoek moet zijn," laten ze weten in een mededeling. De Association des anciens étudiants (ACE), de Cercle du Libre examen en de Union des Anciens étudiants (UAE) hopen dat ze "Fourest snel weer mogen verwelkomen aan de universiteit". Ze roepen de ULB ook op om "vanzelfsprekende" maatregelen te nemen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni