© Aquiris

Bioplastic uit rioolwater zoekt afnemer

Christophe Degreef
© Brussel Deze Week
09/11/2011
Het waterzuiveringsbedrijf Aquiris wint biologisch afbreekbaar plastic uit afvalwater, een primeur voor Brussel, België en de wereld. De koepelonderneming Veolia wil er dan ook munt uit slaan en denkt aan een gespecialiseerd productiecentrum in de Haven van Brussel.

Aquiris beheert het waterzuiveringsstation-Noord in het Brusselse Haren, pal naast de Zenne. Al een jaar is het bedrijf bezig met een activiteit die het zelf omschrijft als 'pionierswerk': biologisch afbreekbaar plastic, kortweg bioplastic , winnen uit afvalwater. Dat gebeurde in de grootste stilte, maar nu de testfase voorbij is, wil Aquiris ruchtbaarheid geven aan het project.

"Bioplastic kan gewonnen worden uit bacteriën die van nature aanwezig zijn in afvalwater," zegt ingenieur Bernard Lambrey. "Wij verzamelen die bacteriën, voeden ze met vetzuren die van nature in het afvalslib voorkomen dat we uit het water zuiveren, en ontwikkelen ze tot een grote cultuur. De bacteriën gaan zodanig groeien dat ze polymeren gaan uitscheiden. En polymeren zijn een basisbestanddeel van plastic. De bacteriën sterven uiteindelijk, maar wij blijven achter met een prachtig natuurlijk plastic­product, in zuivere vorm volledig afbreekbaar."
Bioplastic kent vele toepassingen: verpakkingen bijvoorbeeld, of pennen, bureaumateriaal en auto-onderdelen.

Aquiris, dat een dochterbedrijf is van Veolia Environnement, een Frans bedrijf dat zich specialiseert in afvalverwerking, wil de productie van het nieuwe plastic op industriële schaal naar Brussel halen. "Dat is het ideaal," zegt Lambrey. "Naast het waterzuiveringsstation ligt een braakliggend terrein dat eigendom is van de Haven van Brussel. Dat zouden we graag kopen. Als dat kan, kunnen we in Brussel een heuse raffinaderij van bioplastic vestigen. De ligging is alleszins ideaal, direct aan de kades."

Het is alleen wachten op afnemers. "Ons aanbod zal vraaggericht zijn, maar zo nodig kunnen we duizenden tonnen produceren," zegt Emmanuel Trouvé van Veolia. Behalve met plastic is de installatie in Brussel ook bezig met de productie van biogas en meststoffen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Haren, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni