Zowat vijftig actievoerders sprongen zondagmiddag het kanaal in om een betere waterkwaliteit te eisen. Een aantal Brusselse politici liet zich ook in het water van de Zenne zakken.

Op verschillende plaatsen in het land en in de rest van Europa sprongen zondag bekende en minder bekende mensen een rivier of kanaal in, om een betere waterkwaliteit te eisen. De Big Jump is daarmee al aan haar twaalfde editie toe. In Brussel gebeurde dat aan het kanaal in Anderlecht en aan het waterzuiveringsstation van Aquiris aan de Zenne.

"De hoofdeis van Big Jump is proper oppervlaktewater", klinkt het bij Peter Lombaert van de organisatie. "En in Brussel komt daar nog bij: zorg dat er oppervlakte is, dat de Zenne weer bovengronds komt. Dat het kanaal een echt kanaal is, met een zijdok om te zwemmen, en dat het regenwater apart opgevangen wordt en via kleine kanaaltjes in de Zenne terechtkomt."

Aan het waterzuiveringsstation lieten verschillende Brusselse politici zich in het water zakken om aan te tonen dat het met de waterkwaliteit de goede richting uit gaat. "Het is nog niet de ideale plaats om te zwemmen. Maar er zijn al inspanningen gedaan, en we willen proberen de kwaliteit van het water nog te verbeteren. Een glas water ga ik hier nog niet drinken", aldus minister van Haven Brigitte Grouwels (CD&V).

Voor de komst van het waterzuiveringsstation zes jaar geleden was de Zenne de meest vervuilde rivier van België.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni