Bekende handelszaken moeten weg uit Visverkopersstraat

© brusselnieuws.be
05/09/2011
Kapperszaak Michel Hair Fashion en restaurant De Beurs uit de Visverkopersstraat moeten ten laatste op 14 september de deuren sluiten. Dat heeft de Brusselse handelsrechtbank beslist. De eigenaar van de panden haalt daarmee zijn slag thuis.

Op 1 september kregen kapper Michel Sfaxi en restauranthouder Khaled Gharbi een deurwaarder over de vloer. Die gaf hen nog twee weken de tijd om hun zaak te ontruimen. "Dit hadden we absoluut niet voorzien," zegt Sfaxi aan brusselnieuws.be. "Tot nu toe hadden we alle zaken gewonnen. We waren er zeker van dat de rechtbank in ons voordeel zou oordelen."

Sfaxi en Gharbi zijn sinds 1993 verwikkeld in een juridische strijd met de eigenaar van hun handelspanden, het Oost-Vlaamse immobiliënkantoor Van Gestel & Co. Die wil de twee zaken samenvoegen en er een grote kledingwinkel huisvesten. Ook de woningen op de verdiepingen zouden dan moeten verdwijnen.

'Bestolen door justitie'
In oktober 2009 gaf het schepencollege van de stad Brussel nochtans een negatief bouwadvies. De Stad oordeelde dat de kledingwinkel buitenproportioneel groot zou worden, en dat de aanwezige zaken met hun typisch Brusselse karakter een meerwaarde vormden voor de buurt. Bovendien zouden de werken aanzienlijke hinder veroorzaken voor de buurt.

Nu besluit de Brusselse rechtbank van Koophandel dus dat de kapperszaak en het restaurant toch moeten verdwijnen. Maar zonder bouwvergunning komt de kledingwinkel er evenmin. De eigenaar heeft nu een beroepsprocedure lopen bij het Gewest om alsnog een vergunning te bekomen. Maar volgens Sfaxi is de kans groot dat ook die zal afgewezen worden.

De kapper vreest dan ook dat de buurt rond de handelszaken verder zal verloederen. "Dit is een zeer slechte zaak voor de wijk," zegt hij. "Het grootste deel van de buurtbewoners stond achter ons. We voelen ons bestolen door justitie."

Vaste waarde
Michel Hair Fashion bestaat al 24 jaar en kon uitpakken met beroemd cliënteel. Onder andere politicus Karel De Gucht en voetballer Jan Polak lieten er hun haar knippen. Restaurant De Beurs is al een eeuw een vaste waarde in de buurt.

De kapper had zich wel voorbereid op de uitspraak en opent vanaf 15 september een nieuwe zaak in de Van Arteveldestraat. Hij hoopt dat de klanten zullen volgen. De familie Gharbi, al 47 jaar en drie generaties lang uitbater van restaurant De Beurs, beraadt zich nog over de toekomst.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni