Kussende vrouwen en mannen in rokjes: Molenbeekse school pakt holebithema aan

© brusselnieuws.be
12/11/2012
De lagere school Sint-Martinus in Molenbeek zet een grote tentoonstelling en andere projecten op touw om de leerlingen te laten kennismaken met het thema homoseksualiteit. Het materiaal willen ze uitlenen aan andere scholen.

De school Sint-Martinus in de Scheutwijk werkt de komende twee weken rond het thema "ik en de ander", waarin onderwerpen als holebi's, (trans)gender, seksuele weerbaarheid en de positie van vrouwen in de maatschappij expliciet aangesneden worden. "Baanbrekend", zegt de school. "We zijn katholieke basisschool in Brussel, met een groot aantal kinderen uit moslimgezinnen. Toch willen we tonen dat er Brusselse scholen zijn die dat thema durven aanpakken."

Aanleiding zijn de berichten over gaybashing en homohaat in kranten en televisiereportages. Maar het idee rijpt al langer, zegt Steven De Baerdemaeker, leerkracht van het vijfde leerjaar. "We zijn er al een jaar aan bezig. In het vijfde leerjaar geven we al lang seksuele voorlichting, en dan blijkt dat zaken als homoseksualiteit daar al erg moeilijk liggen. De kinderen kennen het gewoon niet, en als je er op die leeftijd nog nooit mee geconfronteerd bent, roept dat veel weerstand op."

Het belangrijkste onderdeel van het project is een tentoonstelling in de hal en langs alle trappen van de school, inclusief prenten van kussende vrouwen en mannen in rokje. De kinderen passeren het beeld- en tekstmateriaal dagelijks, en via verschillende acties probeert de school ook bijna alle ouders door de tentoonstelling te loodsen.

"We leren de kinderen het onderscheid tussen termen als gender, geslacht en geaardheid, en we brengen afbeeldingen die de kinderen anders niet zien. Huwelijksfoto's bijvoorbeeld, niet alleen traditionele, maar ook van homohuwelijken. We wilden het thema aanpakken zonder een blad voor de mond te nemen." Naast de tentoonstelling worden er ook educatieve toneelstukjes voorzien, en het schoolteam zal regelmatig vormingen volgen rond holebi's, gender en weerbaarheid.

Boze reacties
De reacties tot nu toe zijn goed, zegt De Baerdemaeker. "De kinderen reageren geweldig. Van ouders verwachten we zowel positieve als negatieve reacties. Daar zijn we op voorbereid. Boze reacties zijn normaal, op basis daarvan kunnen we de dialoog starten."

De school wil andere basisscholen aansporen om hetzelfde te doen. "Naar onze normen is het een gigantisch project geworden, er zit heel veel werk in. We willen daarom graag ons materiaal uitlenen aan scholen die hetzelfde willen doen."

Geïnteresseerde scholen kunnen mailen naar meestersteven@gmail.com .

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni