Evenwichtskunsten in Jubelpark en Ter Kamerenbos: slackline

Steven Vandenbergh
© Brussel Deze Week
05/04/2012
Heeft u ze ook gezien, de jongeren die in het Jubelpark en Ter Kamerenbos op een elastische band balanceren en creatieve bewegingen uitvoeren? Slackline, zo heet de evenwichtsdiscipline, is aan een langzame opmars bezig. Drie kenners geven een woordje uitleg.

Met open mond en grote ogen aanschouwen een dertigtal passanten Vincent Verdoot. De 23-jarige student industrieel ingenieur stapt behoedzaam over een dynamische band, strak gespannen tussen robuuste bomen in de buurt van de Croquetweg in het Ter Kamerenbos. De slackliner wil de zestig meter lange lijn van tweeënhalve centimeter breed, ruwweg zeven meter boven de grond, overbruggen. Geen sinecure, zo blijkt uit de verschillende vallen die hij maakt. Een veiligheidskabel zorgt ervoor dat hij niet op de grond smakt.

Slackline , van de Engelse woorden slack ('slap, los') en line ('lijn'), is een evenwichtsdiscipline die uit de VS komt overgewaaid. Anders dan bij koorddansen veert de slackline, een beetje te vergelijken met een trampoline. Het vergt heel wat concentratie en coördinatie om op de platte band, tweeënhalf tot vijf centimeter breed, te balanceren.

Yoga op de band
In tegenstelling tot de ervaren Verdoot waagt de meerderheid van de slackliners zich niet aan zeven meter. Een halve meter boven de grond in evenwicht blijven over een afstand van vijf tot vijftien meter is voor velen al uitdagend genoeg. Om dat te doen houden ze, eenmaal op de band, rekening met het volgende: focus op een punt op ooghoogte in de verte, zonder naar de voeten te kijken. Buig een beetje door de knieën, houd de armen omhoog en blijf ontspannen. Na enkele balansoefeningen kun je stapjes zetten. Volhouders zijn onder meer tot een zitstart, sprongen of yogaposities in staat. Zelfs een salto behoort tot de mogelijkheden, zo demonstreert de 26-jarige Noor Christer Pettersen, die als circusartiest in verschillende Europese landen werkt. "Ik breng mijn vaardigheden uit het circus mee en wissel kennis uit. Ter inspiratie voor onze bewegingen bekijken we veel filmpjes op YouTube." Voor alle duidelijkheid: slacklinen heeft niets met circus te maken.

Slackline, een sport die vooral onder klimmers populair is, draait niet alleen om evenwicht. Sociaal contact is even belangrijk. Verdoot: "In mijn eentje zou ik niet slack­linen. Net om meer mensen met slackline in contact te brengen, heb ik een website en een Facebook-groep opgericht. Er is zelfs al een geïnteresseerde uit Namen langsgekomen. Iedereen is welkom."

Wekelijks komen ze samen in het Ter Kamerenbos of Jubelpark, om de drie maanden zakken ze af naar rotsmassieven in Namen of Freÿr, in de buurt van Dinant. In Europa zou slackline vooral in Duitsland en Oostenrijk geliefd zijn.

Tijdens de slackline-samenkomsten staat veiligheid centraal. De slackliners bevestigen het professionele materiaal stevig, tussen de boom en de band plaatsen ze ter bescherming een matje. Bij highline - dat is slackline op grote hoogte, zoals Verdoot het beoefent - komen er extra veiligheidskabels aan te pas. Volgens Florian Castagne (24), die om den brode in een klimzaal met families en jongeren in moeilijkheden werkt, heeft van de groep slackliners in het Ter Kamerenbos nog nooit iemand iets gebroken, niet op kleine en ook niet op grote hoogte. "Chris, Vincent en ik hebben een klimopleiding gevolgd. We installeren alle materiaal op een veilige manier. Maar een ongeluk kan gebeuren. Een vriendin heeft haar pols tijdens de kleine slackline gebroken. Door de vreemde bewegingen loop je meer gevaar iets te breken bij de kleine slackline."

Toch is slackline een toegankelijke hobby, zeker als je naar de prijs kijkt. Een gewone slackline is al te koop vanaf veertig euro. Blijft de vraag of een slackliner zijn band zomaar overal mag spannen. "In het Jubelpark vroeg Leefmilieu Brussel (vroeger BIM, de gewestelijke administratie die onder meer parken beheert, red.) ons eens om te vertrekken. Dat hebben we dan gedaan. In het Ter Kamerenbos zijn geen parkwachters, dus dat vormt geen probleem," zegt Verdoot. Leef­milieu Brussel bevestigt het verhaal. "Het Ter Kamerenbos wordt door de Stad Brussel beheerd. Slackline, dat is voor ons een nieuw gegeven. We zullen bekijken of we het in onze parken kunnen toelaten."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni