Vluchten afgelast door staking Aviapartner

© FM Brussel
09/06/2011
Bij bagage-afhandelaar Aviapartner heeft de socialistische vakbond woensdagavond een 24-urenstaking afgekondigd. Daardoor zijn donderdag een aantal vluchten vertraagd of afgelast. De actie is een gevolg van de beslissing van de raad van bestuur van Brussels Airport Company om de licentie van Aviapartner in te trekken en aan Swissport te geven.

De staking duurt tot donderdag 18 uur en heeft gevolgen voor de afhandeling van een aantal maatschappijen. De luchthaven raadt reizigers aan om rekening te houden met de problemen en hun luchtvaartmaatschappij te contacteren voor ze naar de luchthaven vertrekken.

Woensdag raakte bekend dat Aviapartner zijn licentie verliest voor een periode van zeven jaar. Er werken zo'n 1.200 mensen. Het is niet duidelijk wat er met hen gaat gebeuren als de huidige licenties verlopen op 31 oktober. Het verlies van de licentie komt onverwacht voor Aviapartner. De voorbije dagen was vooral bij concurrent Flightcare de onrust groot. De directie reageert verontwaardigd en tekent beroep aan tegen de beslissing van de luchthavenuitbater. Aviapartner dreigt ook met een verhuis naar het buitenland. De vakbonden willen donderdag een onderhoud met luchthavenuitbater Brussels Airport over de beslissing.

Onduidelijkheid over de toekomst van de afhandelingsbedrijven op Zaventem zorgt al een tijdje voor sociale onrust op de luchthaven. De voorbije jaren werd de koek verdeeld tussen Aviapartner en Flightcare. Lange tijd leek er een derde hond in het spel te komen, maar daarvoor is de luchthaven niet groot genoeg. De luchthavenuitbater heeft nu beslist om de ene afhandelaar in te ruilen voor een nieuwe, met name Swissport.

Dit zijn de luchtvaartmaatschappijen die afgehandeld worden door Aviapartner: Aegean Airlines, Aer Lingus, Alitalia, Air Arabia Maroc, Air Baltic, Air France, Air Malta, Air Transat, Bella Air, Blue 1, British Airways, British Midland, Continental Airlines, CSA Czech Airlines, Easyjet, El Al, Estonian Air, Ethiopian Airways, Etihad Airways, Finnair, FlyBe, Icelandair, KLM, Malev, Nouvelair Tunesie, Onur Air, Pegasus, Qatar Airways, SAS, Sky Airlines, Syrian Arab Airlines, Tailwind, TAP Air Portugal, Tarom, Thomas Cook, Transavia, Turkish Airlines, United, VLM Airlines en Vueling.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni