Vingers gekruist dat het droog blijft op autoloze zondag, maar het is al wel zeker dat het activiteiten zal regenen in heel het gewest. Brusselnieuws.be helpt u door de bomen het bos te zien.

Hieronder vindt u een selectie van activiteiten op autoloze zondag:

  • Tussen 12 uur en 16 uur houdt activist Gerben Van den Abbeele een mobiel fietsdebat. Hij voelt achtereenvolgens Bruno De Lille, Brigitte Grouwels en Els Ampe aan de tand op een tandem. Start en aankomst aan de Beursschouwburg. Meer info via deze website.

  • U moet trouwens oppassen dat u niet tegen een politicus oprijdt op Autoloze Zondag. Zo is er ook de Brussels by Bike-tocht van Vlaams minister Pascal Smet (SP.A). Die loopt langs "stadsontwikkelingsprojecten en verlaten plekken met potentieel". Alle info op http://brusselsbybike.be/.
  • Op de Anspachlaan gaat vanaf 14 uur de 222 meter van start: beter bekend als de kortste tijdrit ter wereld. Zie: www.222m.be
  • Om 11.30 uur vertrekt aan Muntpunt de MAD Bike Parade. Een parade van MAD Brussels (Brussels Centrum voor Mode en Design) en Cyclo met fietsen die door designers, fietsfanaten en stylisten onder handen genomen zijn. Info via www.madbrussels.be
  • De Beursschouwburg richt een gratis bewaakte fietsparking in. Het cultuurhuis pakt ook uit met Radio Oorwoud, met liedjes over ontbossing, klimaatverandering en ecologische voetafdruk "voor kinderen en andere mensen". Om 17 uur is er een optreden van punkrockband My Dog is Radioactive.
  • De AB maakt van de Steenstraat opnieuw een muziekstraat. Concerten van Maya's Moving Castle, Flip Kowlier solo, Little Trouble Kids, Charles Frail, Stijn, Flying Horsemen solo, Anna Rune, Dans Dans, Pauwel De Meyer duo, Joe Berluck en Fanfare Z@fke. Alle info op de website van de Ancienne Belgique.
  • Bozar brengt een nocturne van de retrospectieve van de Italiaanse kunstenaar Giorgio Morandi. Alles via de website van Bozar.
  • Op het Muntplein is er de hele dag het I BIKE BRU-dorp, dat helemaal in het teken van de fietsstaat. Er zijn onder andere BMX-initiaties en dj's. Ook de ondertussen al beruchte Bikini Bike wash, en Pimp Your Bike vallen daar te bewonderen.
  • FM Brussel Oustide is zoals elk jaar ook van de partij. Op het Poelaertplein is er de hele dag een gratis streetparty meet de FM Brussel DJ's Los Hermanos brothers, Uphill Sound, SupAfly Collective, Rim-k en Kong & Gratts (Ensemble, 22tracks). Hier vindt u de facebook-pagina.
  • In Sint-Gillis, meer bepaald op het Moricharplein, is er een Bike Polo-toernooi. Eenvoudig samengevat: polo, maar dan met fietsen in plaats van paarden. Het toernooi begint al op zaterdag, maar de apotheose is op zondag. Meer info op checkthis.com/bikepolo
  • De meer praktisch ingestelde fietser die zich wil indekken tegen diefstal, kan zijn fiets op verschillende plaatsen laten graveren. Bravvo vzw doet dat aan de Beursschouwburg en de Gespanhoek in het Ter Kamerenbos, Cyclo staat op het Muntplein en Pro Velo vindt u op de gemeentelijke parking in Sint-Agatha-Berchem.
  • De Binnenband is een fietstocht die de 22 gemeenschapscentra met elkaar verbindt. Er is een grote lus van 54 kilometer en een kleine van 17 kilometer. Veel van de centra organiseren activiteiten op Autoloze Zondag. Een overzicht vindt u op www.cultuurcentrumbrussel.be/debinnenband.
  • Op zaterdag en zondag is er op de Vlaamsesteenweg een rommelmarkt. Wie op zoek is naar retro-spulletjes of wie zelf wat dingen kwijt wil mag zich hier aanmelden.
  • De MIVB kan natuurlijk ook niet ontbreken. In metro Kruidtuin is er de tentoonstelling 'In het hart van de MIVB', die MIVB-medewerkers in hun werksituatie toont. In de stelplaats Delta kunt u bekijken hoe een metro of een bus onderhouden worden.
  • In Molenbeek organiseert Ecolo-Groen de actie Droom Je Wijk aan Weststation. Buurtbewoners kunnen er bij een drankje suggesties doen om de leefbaarheid in hun wijk ter verbeteren. De actie is een initiatief van parlementslid Annemie Maes (Groen).
  • Zaterdag en zondag is er op de Grote Markt een Manneken Pis Folklorissimo, het feest van de folklore. Tussen 10 uur en 20 uur zijn er verschillende animaties rond het Brusselse en internationale erfgoed. Info op deze site.
  • De fietstocht 'Geheim en ongewoon Brussel' brengt de ongewone kantjes van Koekelberg, Molenbeek, Jette, Laken in beeld. Reserveren is wel noodzakelijk. Meer info op http://www.provelo.org/nl
  • Heel wat gemeenten toveren een van hun pleinen ook om tot een gezellig dorp met animatie voor jong en oud. Dat is onder meer het geval op het Emile Bockstaelplein in Laken, de Kuregembrug in Anderlecht, de Onthaalsquare in Evere en het Kardinaal Mercierplein in Jette. Alle details hier.

Alles valt ook na te lezen in het activiteitenoverzicht op de website van Mobiel Brussel. Ook organiseren veel gemeenten een 'dorp'-activiteit, met zeer uiteenlopende activiteiten.

Ten slotte even praktisch: Autoloze zondag loopt van 9 tot 19 uur. Het hele gewest is afgesloten voor auto's. Enkel hulpdiensten, voertuigen van openbaar nut en personen in het bezit van een doorgangsbewijs mogen rijden in de zones die voor het autoverkeer verboden zijn.

Een aantal straten is wel open voor het verkeer: info daarover vindt u op de site van de Stad Brussel.

Ook niet vergeten: wie meedoet aan de autoloze zondag, moet de verkeersregels respecteren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni