Anderlechtse hoteliers weigeren nieuwe belasting te betalen

© tvbrussel
19/09/2012
In Anderlecht trekken de hoteliers aan de alarmbel. Ze vinden de belasting die de gemeente hen oplegt, veel te hoog. Als we die moeten betalen, gaan we failliet, zeggen de hoteliers.

De nieuwe gemeentebelasting op hotelkamers is de hoteliers een doorn in het oog. Een hotel met honderd kamers moet 140 000 euro per jaar ophoesten in Anderlecht, een pak meer dan in de rest van Brussel. Als de hoteliers de belasting moeten betalen, gaan ze failliet, zeggen ze.

"De schepen van Financiën (PS'er Fabrice Cumps, red.) moest het gat in zijn begroting dichtrijden en richtte zich dan maar tot de hotels", stelt Marc Van Muylders van Apart Hotels vast. "Het is niet dat we niet willen betalen, maar we kunnen gewoon niet."

De hotelbelasting is hoger voor hotels met veel sterren. Daarom denken de negen Anderlechtse hotels eraan om vrijwillig enkele sterren in te leveren.

"Dat wil zeggen mindere service en minder personeel", zegt Muylders. "Wij hebben veel laaggeschoolde mensen in dienst, en die gaan we nu moeten afdanken. Want we kunnen geen overdreven gemeentebelasting betalen, en tegelijk veel personeel aanhouden. Terwijl deze wijken het net nodig hebben."

De gemeente Anderlecht voerde de taks vorig jaar al in, maar de hotels vertikken het te betalen. Meer nog, ze stappen naar de Raad van State. Burgemeester Van Goidsenhoven (MR) belooft zelf met de hoteliers aan tafel te gaan.

"Ik begrijp de vraag van de hoteliers, maar we moeten samenwerken om de juiste taks te vinden voor de hotels. We zijn zeker niet blind in Anderlecht."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni