Nationale Feestdag: Activisten met Vlaamse vlag twee uur opgepakt

© brusselnieuws.be
22/07/2012
Vijf activisten met een Vlaamse vlag zijn zaterdag opgepakt aan het Centraal Station. Onder hen een Brits-Amerikaanse N-VA-kandidate uit Hoeilaart.

Mandy Bubier, Amerikaanse en N-VA-kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen in Hoeilaart, was zaterdag met enkele medestanders naar Brussel-Centraal gereisd, meldt flandersnews.be, de Engelstalige nieuwssite van deredactie.be.

Bubier doet het relaas ook op haar Facebookpagina.

In het station al kreeg ze van de spoorwegpolitie te horen dat ze gearresteerd zou worden als ze probeerde de vlag uit te rollen tijdens de militaire parade.

Aangezien de groep met vijf leden ook nog eens kleiner was dan gehoopt, besloten de activisten rechtsomkeert te maken. Een laatste kiekje met vlag aan het station moest de troostprijs worden.

Handboeien
Maar dat was buiten de politie gerekend. Nog voor de vlag weer opgerold raakte, sloegen de agenten het vijftal - waaronder ook een 70-jarige vrouw - al in de handboeien, bericht de VRT. De volgende twee uur werd het gezelschap vastgehouden in een nabijgelegen politiekantoor.

De echtgenoot van mevrouw Bubier en secretaris van de Hoeilaartse N-VA-afdeling, Marc Rabaey, vroeg de agenten ook waarom ze precies werden vastgehouden. De agenten vertelden hem dat burgemeester Freddy Thielemans (PS) het bevel had gegeven om iedereen met een Vlaamse vlag op te pakken.

Volgens Bubier en haar echtgenoot waren er zaterdag wel mensen met Waalse en Brusselse vlaggen op straat, zonder dat de politie daar een probleem van maakte.

Betogingen verboden
De Brusselse politie benadrukt dat er een toelating nodig is voor elke betoging. Op de nationale feestdag zijn alle betogingen bovendien verboden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Politiek, Politiek

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni