Aegidium over drie jaar gerestaureerd

Danny Vileyn
© Brussel Deze Week
22/05/2013
De vzw Parochiale Werken van Sint-Gillis draagt het monumentale feestzalencomplex Aegidium over aan Edificio. Dat bedrijf is gespecialiseerd in restauratie van opmerkelijke gebouwen en de uitbating ervan. Er gaan bals, recepties, concerten en privé-evenementen in plaatsvinden.

Het Aegidium, aan het Sint-Gillisvoorplein, dateert van 1905 en is van de hand van Guillaume Segers. Op de benedenverdieping was ooit een koffiehuis, op de eerste verdieping een conferentiezaal in Lodewijk XV-stijl en een feestzaal in een zeldzame Moorse stijl.

Op zijn hoogtepunt was Aegidium een bioscoop, maar ook later, toen het complex in handen kwam van de vzw Parochiale Werken speelde het een belangrijke rol in het leven van de (katholieke) inwoners van Sint-Gillis. Recht ertegenover is er Het Volkshuis/La Maison du Peuple.

In 1985, het jaar waarin Charles Picqué (PS) burgemeester van Sint-Gillis werd, verbood de brandweer het gebruik van de zalen. "De restauratie ervan staat sindsdien op mijn verlanglijstje," zei Picqué tijdens de presentatie van de plannen. Een renovatie die minstens drie jaar gaat duren en minstens vijf miljoen euro gaat kosten.

Bals
Als het klaar is, wordt het pand ook toegankelijk voor het publiek. Er gaan bals, recepties, concerten en privé-evenementen in plaatsvinden. Naar het model van wat gebeurt in de Concert Noble en de Solvaybibliotheek. Beide gebouwen worden eveneens beheerd door Edificio.

De kostprijs voor de renovatie schommelt tussen de 7 en de 10 miljoen euro. De renovatie zal in handen zijn van Francis Metzger en het bureau MA².

Het pand is 4.700 vierkante meter groot en kan 2.000 bezoekers verwelkomen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis, Cultuurnieuws

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni