Achter de schermen van het damesvoetbal

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
16/10/2012
Lucien Paulis (69) is een pionier in het Belgische damesvoetbal. Als trainer van RSC Anderlecht maakte hij de evolutie van de sport van dichtbij mee. Die rijke ervaringen bundelt hij in het boek De andere kleedkamer van RSC Anderlecht – Vrouwen scoren ook.

39 jaar trainer van RSCA en zijn voorlopers, vier Belgische titels, negen Bekers van België en nog een pak mooie ereplaatsen: het cv van Lucien Paulis oogt indrukwekkend. Als trainer van een mannenvoetbalploeg zou hij er steenrijk mee geworden zijn, maar bij de dames speelt geld een veel kleinere rol. Hij moest zwoegen om financiële steun te krijgen.

"Laten we zeggen dat mijn knieën niet versleten zijn van het voetballen, maar van het kruipen om steun te vragen," vertelt de voormalige trainer. "We zijn in Wemmel begonnen met onze damesploeg en zijn in 1993 opgegaan in RSC Anderlecht. Dat zorgde uiteraard voor een gevoelige verbetering van onze mogelijkheden. We zijn van nul tot de top gegaan."

Paars-wit nam het toenmalige Brussel D71 over dankzij diens goede naam. Hoe die fusie tot stand kwam en zich de jaren erna verder ontwikkelde, staat allemaal in het boek van Paulis. "Samen met de geschiedenis van Anderlecht wordt de ontwikkeling van het damesvoetbal in België weergegeven. België had een voortrekkersrol in Europa, maar in de jaren 1990 hebben we moeten lossen. Damesvoetbal was in die beginjaren voor velen nog taboe en het werd niet op de gepaste manier behandeld. Het was ook lang niet evident dat Anderlecht een vrouwenploeg kreeg."

Frustratie
Het boek biedt een blik achter de schermen en staat vol verhalen die voor velen onbekend zijn. Zo komt de lezer te weten hoe de eerste grote transfer in het Belgische damesvoetbal tot stand is gekomen, en welke rol Constant Vanden Stock daarin speelde.

De auteur heeft jarenlang heel wat te zeggen gehad bij paars-wit en kan putten uit zijn persoonlijke archief. Hij moest zijn grote liefde echter in 2011 verlaten en houdt daar een wrange nasmaak aan over. "Wij zijn er allemaal mee begonnen en hebben het Belgische damesvoetbal mee uitgebouwd, maar het wordt nu door anderen in handen genomen. De pioniers worden vergeten. Het doet wel wat pijn dat we enigszins verplicht zijn moeten vertrekken, mijn vrouw en ik. Het hele familiegebeuren waar de club toch wel om bekendstond, is weg."

"Dit boek is voor een deel ontstaan om mijn frustratie van me af te schrijven dat ik opzij ben geschoven, net als heel de staf van toen trouwens. Maar de geschiedenis is heel sober en objectief neergeschreven. Er staan zeker geen verwijten in. Ik hoop nog altijd dat ik op een dag erevoorzitter word van RSCA."
De andere kleedkamer van RSC Anderlecht - Vrouwen scoren ook komt in de loop van oktober uit en kost 29,50 euro. Het is een driehonderdtal pagina's dik en telt naast de vele verhalen ook alle klassementen van de competities waaraan RSCA deelnam, en meer dan zeshonderd foto's.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni