'Rusthuizen voorbereiden op instroom allochtonen'

© brusselnieuws.be
28/08/2012
Tegen 2015 zal het aantal Turkse zestigplussers verdrievoudigen. Onderzoekster Tine Buffel (VUB) roept daarom op om na te denken over een toekomst voor buitenlandse ouderen.

Over drie jaar zal het aantal Turkse ouderen met 314 procent toenemen. Vooral Sint-Joost-ten-Node en Schaarbeek tellen grote Turkse gemeenschappen.

"Het is de eerste generatie migranten die in haar zestigerjaren komt", zegt onderzoekster Tine Buffel. "Bovendien vergrijst deze generatie sneller dan dezelfde generatie autochtonen.

Ouderdomsverschijnselen die je bij autochtone bejaarden pas op hun zestigste ziet, manifesteren zich al bij Turkse vijftigers, aldus Buffel in De Morgen. "Mannen hebben vaak belastend werk gedaan in de zware industrie, vrouwen hebben door de overgang van een Turkse plattelands- naar een Brusselse stadscultuur meer overgewicht en diabetes. Vrouwen lijden onder hun migratieverleden. De onthechting van taal en cultuur bezorgt hen stress en psychische problemen." Migranten wonen ook vaker in ongezonde woningen.

'Televisie met kanalen in eigen taal'
Het lijkt dus onvermijdelijk dat de Brusselse bejaardentehuizen een grote instroom buitenlandse ouderen mogen verwachten. "Net zoals alle andere bejaarden is hun grootste wens om zo lang mogelijk thuis te kunnen blijven", zegt Buffel. "Ze denken in stereotiepen: wie in een rusthuis belandt, is 'gedumpt'. Daarom rekenen ze op hun familie, maar ze beseffen stilaan ook wel dat hun kinderen die zorg misschien niet zullen aankunnen."

Buffel peilde bij Turkse ouderen naar hun verwachtingen omtrent de zorgsector. "Ze hopen in de eigen buurt te kunnen blijven, op zorgverleners die wat Turks kunnen, een televisie met kanalen in hun eigen taal, halal op het menu en medebewoners die ook Turks spreken. Maar een exclusief Turks rusthuis, daar zijn ze geen voorstander van."

Buffel hoopt vooral dat Brussel gaat nadenken over de toekomst van de vele bejaarden van buitenlandse origine.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni