600 kinderen protesteren tegen geweld in Molenbeek

© brusselnieuws.be
18/11/2011
In Molenbeek hebben 600 kinderen, ouders en leerkrachten vrijdagmorgen deelgenomen aan een mars tegen geweld in de gemeente. Het initiatief ging uit van twee scholen en een kinderdagverblijf. Een delegatie werd ontvangen op het gemeentehuis door burgemeester Philippe Moureaux (PS). "We hadden een goed gesprek, maar er kwamen weinig voorstellen om de problemen aan te pakken," klonk het achteraf.

De Nederlandstalige Vierwindenschool, de Franstalige kleuter- en basisschool Sainte-Ursule en het kinderdagverblijf Bambino op de Merchtemsesteenweg hadden de mars op poten gezet. Aanleiding was een schietpartij in de buurt die op klaarlichte dag plaatsvond. De deelnemers pleitten ook voor meer netheid in de gemeente en een aanpak van de drugsdealers op straat.

De kinderen zongen aan het gemeentehuis van Molenbeek een protestlied. Daarna werd een delegatie op het gemeentehuis ontvangen voor een onderhoud met de burgemeester, de korpschef van zone West De Becker, schepen van Mobiliteit en Nederlandstalig onderwijs Van Damme en Erik Haik, sectorverantwoordelijke van Voorplein in de gemeente.

Het gesprek duurde anderhalf uur en verliep in een open en eerlijke sfeer, liet een vertegenwoordiger van de Vierwindenschool achteraf weten. De burgemeester toonde volgens hem begrip voor de verzuchtingen van de manifestanten, maar deed slechts weinig concrete voorstellen om de situatie aan te pakken.

Angst
"De burgemeester deed ook een appel op de verantwoordelijkheidszin van de inwoners van de buurt," meldt de Vierwindenschool. "Daartegenover plaatste de delegatie de angst vanuit de individuele burger om op te treden. Hierop werd geen bevredigend antwoord geformuleerd. De heer Moureaux gaf aan dat hij geen concrete belofte kon of wilde maken. Wel wilde hij zijn beleid verder zetten, met dien verstande dat hij geen 'toverstok' heeft noch over de middelen beschikt om op korte en lange termijn tegemoet te komen aan onze eisen. Hij stipte aan dat hij steeds bereid is om in dialoog te gaan met buurtbewoners omtrent de problemen en mogelijke oplossingen voor de wijk."

Concrete voorstellen waren:

• Het verbeteren van de communicatie tussen de politie en de burgers, eventueel via de scholen
• Een nauwgezette opvolging door politie van het 'zwarte punt' op de hoek Schoolstraat-Parelstraat en plein Zwarte Vijvers
• Onderzoek naar het plaatsen van een adequate verlichting in de Parelstraat, ten minste ter hoogte van het kinderdagverblijf
• Een frequentere circulatie van burgerwachten ronde buurt van de school
• Opvolging van vroegere voorstellen vanuit de school omtrent de verkeersveiligheid (aanduiding schoolomgeving met markeringen e.a.)

'Coalition of the willing'
De Vierwindenschool wil haar bevindingen nu voorleggen aan de deelnemers van de manifestatie. "Deze beweging heeft voor de eerste keer haar tanden laten zien, maar in de toekomst zullen we ook onze handen laten zien en verder werken aan een 'coalition of the willing' voor een nettere en veiligere buurt," zegt de directrice van de Vierwindenschool. "We zijn zelf verbaasd over de energie die ons initiatief losmaakt. Die energie gaan we in de nabije toekomst verder investeren in deze wijk. We zullen hiervoor ook beroep doen op de stadsdiensten en zullen evalueren of die aan onze verwachtingen voldoen. Indien niet vallen volgende acties niet uit te sluiten."

Burgemeester Philippe Moureaux (PS) had zich op voorhand kritisch uitgelaten over de mars omdat hij het niet normaal vond dat kinderen gebruikt worden om te manifesteren. Vrijdag had hij het over "een ludieke actie" waarvoor hij sympathie betoont.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni