© Wikipedia

100.000 extra bomen, vooral in centrale wijken

© brusselnieuws.be
23/09/2013
Brusselse pleinen en straten moeten tegen 2040 aangenamer worden dankzij de aanplanting van 100.000 extra bomen. Daarnaast wil het Gewest tegen 2050 volledig overschakelen op hernieuwbare energiebronnen. Dat besliste de regering afgelopen weekend tijdens het seminarie in Luik.

Het natuurplan van de regering wil de natuur beter integreren in de stad en de biodiversiteit verhogen. Centraal staat het voornemen om 100.000 extra bomen aan te planten in nieuwe parken, onder meer op de site van Thurn & Taxis, maar ook langs wegen en op pleinen. "Vooral in de centrale wijken waar er een schrijnend gebrek is aan groen", klinkt het bij minister van Leefmilieu Evelyne Huytebroeck (Ecolo).

Er moeten ook bomen komen in tuinen en op daken bij nieuwe vastgoedprojecten. In vele gevallen zullen het kleinere boomsoorten zijn omdat die voor weinig schaduw en lichtverlies zorgen.

Daarnaast wil het plan de groene zones beter met elkaar verbonden worden. Verder is er sprake van een betere samenwerking tussen administraties en verenigingen om de kwaliteit van projecten te verbeteren.

De regering keurde in Luik ook een plan goed om de luchtkwaliteit te verbeteren en de klimaatsverandering tegen te gaan. Daarin staat het voornemen om tegen 2050 volledig over te schakelen op hernieuwbare energiebronnen. "Dat kunnen we natuurlijk niet alleen op Brussels niveau dus daarvoor gaan we samenwerken met de andere gewesten. We rekenen bijvoorbeeld op de windmolens in de Noordzee."

Er is ook sprake van een renteloze lening voor Brusselaars die energiebesparende investeringen doen alsook meer informatie en bijstand voor gezinnen met een laag inkomen.

Brussel is voorbije jaren al meermaals door Europa op de vingers getikt omwille van de slechte luchtkwaliteit.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni