100 bekende Brusselaars vragen Museum aan het Kanaal

© brusselnieuws.be
10/07/2013
Honderd bekende Brusselaars uit de culturele sector en de media scharen zich achter het project voor een museum voor hedendaagse kunst aan het kanaal. Zij fungeren als ambassadeurs van de campagne ‘If you can dream it, you can do it’.

Initiatiefneemster en Vlaams parlementslid voor Brussel Yamila Idrissi (SP.A) stelde de campagne woensdag voor. De honderd bekende Brusselaars scharen zich de bouw van een MAK (Museum aan het Kanaal). Onder hen regisseur Michaël Roskam, zangers Arno en Stromae, acteur Josse De Pauw en choreograaf Wim Vandekeybus.

Tijdens een speciale ministerraad eind mei in Oostende koos de Brusselse regering voor de kanaalzone als inplantingsplaats voor het museum. Een precieze locatie was er niet, en evenmin een financieel of artistiek plan. Het Brusselse Gewest is daar trouwens niet voor bevoegd, wel de federale overheid. Brussel levert wel de vergunning af voor de bouw ervan.

Ninoofsepoort
Vlaams parlementslid Yamila Idrissi, al lang pleitbezorger voor het museum, ziet de Ninoofsepoort als meest logische keuze.

"De komst van een nieuw museum is ook een gouden kans om achtergestelde buurten op te waarderen", zegt ze. Wat de financiering betreft pleit het parlementslid voor een publiek-private samenwerking. "Investeren in het gebouw zal zorgen voor tewerkstelling", aldus Idrissi.

De sector van de hedendaagse kunst doet het goed in Brussel met internationaal vermaarde kunstbeurzen en een belangrijke aanwezigheid van galeries. Toch liet de sluiting van het Museum voor Moderne Kunst op 1 februari 2011 een grote leemte achter.

Claude Blondeel: 'Bouw geen nieuw museum'
VRT-coryfee en curator van de expo Baza(a)r Belgi(ë) Claude Blondeel is ook een van de 100 ondertekenaars van de campagne. Toch is hij tegen de bouw van een nieuw museum. "Brussel heeft niet zo veel geld als diamantenstad Antwerpen. Een Museum aan de Stroom in Brussel is niet haalbaar", zegt hij op Radio1. "Brussel is de stad van de leegstand. Het lijkt me beter om een bestaand industrieel gebouw te hergebruiken. Ideale plek is het Vanderborghtgebouw in de Schildknaapstraat", aldus Blondeel.

Op 24 september vindt een museumavond plaats in het Kaaitheater aan het kanaal, om een publiek debat te voeren over het museum.

Eerder pleitte CD&V al voor een Museum aan de Zenne (MAZ).

De federale culturele instellingen

De federale wetenschappelijke instellingen verkeren in crisis. Het museum voor Moderne Kunst is al sinds 1 maart 2011 gesloten, de opening van de afdeling art nouveau van het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis is uitgesteld. Bovendien rijzen vragen over de verspreiding van de art-nouveaucollectie over drie musea. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Cultuurnieuws, De federale culturele instellingen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni