Winkeliers in Schaarbeek vormen front om Good Move deels terug te draaien

JP
© BRUZZ
26/01/2024
Updated: 26/01/2024 18.15u

De lokale handelaars van Schaarbeek hebben te kampen met overvallen en leveringsproblemen. Als reactie op die ongemakken - die volgens hen samenhangen met Good Move - hebben ze hun krachten gebundeld in een nieuwe handelaarsfederatie. Hun missie? De belangen van de kleine winkeliers behartigen en politieke druk uitoefenen, te beginnen met de vraag om het tweerichtingsverkeer te herstellen op enkele cruciale assen in de gemeente.

De afgelopen vijf jaar hebben Schaarbeekse handelaars te maken gehad met toenemende problemen zoals nieuwe parkeertarieven, gebrek aan veiligheid en netheid en extra belastingen. Mobiliteitswijzigingen, waaronder eenrichtingsverkeer, hebben voor verliezen gezorgd bij veel winkeliers, is de redenering.

Om die reden werd een nieuwe handelaarsfederatie opgericht. Hoewel er al een aantal handelaarsverenigingen actief zijn in de gemeente, ontbrak er volgens Nicolas De Mesmaeker, een van de woordvoerders, een buurtoverschrijdende samenwerking tussen winkeliers. Op dit moment telt de federatie volgens de oprichter al zo'n 500 leden, voornamelijk afkomstig uit buurten als Paviljoen, Elisabeth, Berenkuil, Dailly, Azalea, Meiser-Patrie, Haachtsesteenweg en Helmet.

4628778e-whatsappimage2024-01-26at092752.jpeg

| Nicolas De Mesmaeker baat een kaaswinkel uit aan het Josaphatpark.

De handelaars laten weten dat ze regelmatig zullen samenkomen om nieuwe acties op te zetten. Het doel is om op democratische wijze te laten weten dat het gemeentebestuur rekening moet houden met hen. Als eerste wapenfeit interpelleerde de federatie in de gemeenteraad van afgelopen woensdag 24 januari.

'Heropen tweerichtingverkeer'

De Mesmaeker stipte in zijn tussenkomst een reeks thema's aan, van kwesties als netheid, leveringen en veiligheid, die volgens de federatie zijn toegenomen sinds de invoering van de circulatieplannen en het wegvallen van parkeerplaatsen.

In een reactie op de interpellatie laat gemeenteraadslid Emel Köse (Les Engagés) weten dat haar apotheek in twee jaar tijd vijf keer is overvallen. Dankzij het ingevoerde eenrichtingsverkeer is er minder verloop en sociale controle, redeneert ze. Ook de reactietijd van de politie wordt als trager ervaren.

*lees verder onder video

Emel Köse

Als eerste verzoek vraagt de federatie om de heropening van tweerichtingsverkeer in verschillende straten, zoals de Gallaitstraat, de Van Ooststraat, de Prinses Elisabethlaan, de Haachtsesteenweg en de Madeliefjesstraat. Het heropenen van deze straten in beide richtingen zal volgens de federatie een positieve invloed hebben op de handelaars en hun zaken.

'Laatste druppel'

Vertolkt de federatie het ongenoegen van alle handelaars? Dirk Vertongen, die een slagerij uitbaat op de Prinses Elisabethlaan, kende de federatie van De Mesmaeker nog niet, maar heeft er wel sympathie voor. Volgens hem zijn er steeds vaker leveranciers die de stad mijden of er minder vaak komen. "Vroeger leverden ze twee keer per week, nu amper één keer per maand. Politici zullen zeggen dat we bang zijn voor verandering, maar sommige dingen zijn te agressief ingevoerd," zegt hij.

Na de coronacrisis, het veranderende koopgedrag en de energiecrisis was Good Move "de laatste druppel", duidt hij. Als het slecht gaat met de handel, gaat het slecht met de hele buurt, benadrukt hij. "Er zijn hier veel familiezaken, hele gezinnen moeten daarvan rondkomen. Bovendien, kleine winkels doen de buurt leven."

Azaleawijk Schaarbeek

| Onder andere in de Azaleawijk werd in enkele straten eenrichtingsverkeer ingevoerd.

Reactie burgemeester

Oppositiepartijen PS, MR, PTB en Les Engagés steunen de handelaars. De meerderheid komt niet met de gehoopte reactie. "Er zijn al veel debatten geweest en er zullen er nog veel volgen", reageert burgemeester Cécile Jodogne (Défi). "Toch valt uit statistieken niet af te leiden dat verkeersluwe wijken vaker slachtoffer zijn van overvallen, drugsfeiten of opgestapeld vuil."

Afzwaaiend schepen van Handel, Lorraine de Fierlant (Défi), treedt haar bij. Volgens haar gaat de detailhandel in heel Europa door een moeilijke periode vanwege veranderend koopgedrag - steeds meer mensen kopen online. De problemen van de winkeliers hebben volgens haar niets te maken met het circulatieplan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek , Samenleving , Good Move , circulatieplan , ondernemersschap

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni