| De Munt (archief).

Conferentie rond rechten queergemeenschap in de Munt

© BRUZZ
06/05/2024
Updated: 06/05/2024 14.00u

De Munt organiseert op 13 mei, enkele dagen voor de Brussels Pride, een conferentie genaamd ‘Statement for Freedom.’ Het moet een ontmoeting worden tussen politieke vertegenwoordigers en kunstenaars. Maar van een brede politieke representatie lijkt niet echt sprake. De N-VA zegt niet uitgenodigd te zijn, maar dat spreekt de organisatie intussen tegen.

De conferentie is een samenwerking van de Munt met de organisaties Forbidden Colours, Rainbow House Brussels en Visit.Brussels. Insteek van de dag? De “LGBTQI+-rechten verdedigen tegen intolerantie en geweld, en het belang bevestigen van vrije meningsuiting en vrije artistieke creatie, ” zo staat te lezen op de website. Tijdens twee panelgesprekken zullen de deelnemers zich buigen “over de staat van de Europese democratische waarden en de rechten van mensen die zich uiten als LGBTQI+.”

Onder de sprekers bevinden zich enkele politici: Hadja Lahbib (MR), Minister van de federale culturele instellingen, Petra De Sutter (Groen), vicepremier, en Pascal Smet (Vooruit.Brussels), Brussels parlementslid. Ook Marie-Colline Leroy (Ecolo), staatssecretaris voor gelijke Kansen, en Philippe Close (PS), de burgemeester van Brussel tekenen present.

Afwezig? De centrum-rechtse partijen (CD&V, Open VLD en de N-VA) en radicalere partijen, zoals Vlaams Belang en PVDA.

"Daar kan je je toch vragen bij stellen,” vindt Gilles Verstraeten, Brussels N-VA parlementslid en zelf lid van de queergemeenschap. “De Munt is een federale culturele instelling. Maar er is niemand van de federale oppositiepartijen uitgenodigd. Nu wordt de indruk gewekt dat alleen progressieve partijen iets zinvols te zeggen hebben of wakker liggen van dit soort problematieken. Terwijl ook centrumrechtse partijen zoals de N-VA zich hiervoor inzetten.”

“Ik begrijp dat je keuzes moet maken, en dit is geen klassiek politiek debat. Dit is grotendeels een Vivaldi-onderonsje en dat vind ik teleurstellend,” voegt Verstraeten er nog aan toe.

Geen politiek debat

Parnerorganisatie Forbidden Colors weerlegt die beschuldiging en zegt wel degelijk contact te hebben opgenomen met N-VA. "Joachim Polman was niet beschikbaar en het was de bedoeling om Gilles Verstraeten deze week nog te contacteren. Bij deze is hij uitgenodigd", zegt Rémy Bonny namens Forbidden Colors.

Ook Alexander De Croo (Open VLD) en Benjamin Dalle (CD&V) zijn gevraagd, zegt Bonny, maar ook zij konden niet aanwezig zijn. Of de organisatie nog van plan is andere politici uit te nodigen van de partijen? "Dat is de bedoeling, ja. Maar goed, het is een week ervoor en we hebben heel erg moeten wachten op een reactie."

Het is geen politiek debat, benadrukt Bonny, maar "een debat met mensen die in het verleden ook iets hebben gezegd rond dit thema".

Een tweetal weken geleden gelaste Rainbouw House ook al een verkiezingsdebat af nadat het tientallen Franstalige reacties ontving over de deelname van de N-VA. Dat zorgde voor de nodige ophef, zowel binnen de LGBTQI+-gemeenschap, als bij de deelnemende partijen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni