warandepark koninklijk paleis groen park paleizenplein Regentlaan

| Het Warandepark in het centrum van de Vijfhoek (archiefbeeld).

Brusselse groene ruimte toegenomen, maar ongelijk verdeeld

© BRUZZ
24/04/2024

De afgelopen veertig jaar is er in het Brussels gewest zo’n 400 hectare groene ruimte bijgekomen. Die toename is alleen niet evenredig verdeeld over de deelgemeenten. Dat blijkt uit een rapport van het BISA, het Brussels Instituut voor Statistiek en Analyse.

Uit het nieuwe focusnummer van het BISA blijkt dat het aantal toegankelijke groene ruimten in het Brussels gewest aanzienlijk is toegenomen tussen 1981 en 2023. Verschillende stedelijke herontwikkelingen doorheen de jaren maken het complex om een eenduidige vergelijking te maken, toch kan voorzichtig gesteld worden dat in die periode zo’n 400 hectare extra groene ruimte werd gecreëerd.

Via initiatieven om meer groene ruimtes in te richten of te verbeteren, ontstonden in de loop der jaren meer kleine en middelgrote groene zones. In 2023 besloeg het totale aantal groene zones bijna een vijfde van het Brussels gewest (19 procent).

Ongelijk verdeeld

Die toename is niet evenredig verdeeld over de Brusselse wijken. In de Vijfhoek en de eerste kroon, tussen de Kleine Ring en de Middenring, zijn minder groene ruimten dan in de tweede kroon, tussen de Middenring en de gewestgrens met Vlaanderen.

Lees verder onder de afbeelding.

Aandeel oppervlakte Brussels gewest publiek toegankelijke groene ruimten (1981-2023)

Deconinck (1982), Leefmilieu Brussel, Statbel (Directoraat-generaal Statistiek)/Berekeningen BISA

| Aandeel oppervlakte in het Brussels gewest, ingenomen door publiek toegankelijke groene ruimten (1981-2023.) De rode lijnen duiden de Vijfhoek en eerste kroon aan.

In de Vijfhoek en eerste kroon zijn het Warandepark en het Jubelpark de enige grote groene zones. De tweede kroon vanaf de Middenring, zijnde de grote lanen zoals Auguste Reyerslaan en Winston Churchillaan, is beter voorzien. Daar vind je groene zones van verschillende groottes, zoals het Zoniënwoud, het Ter Kamerenbos en het Woluwepark.

De kwaliteit van de groene ruimtes in de tweede kroon blijkt ook hoger, met meer bossen en gebieden van ‘hoge biologische waarde’. "Het stadscentrum lijdt met andere woorden onder een tekort aan publiek toegankelijke groene ruimten, die bovendien kleiner zijn en minder bebost," klinkt het bij het BISA.

Bevolkingstoename

Het aanbod groene ruimte per inwoner is niet gestegen. Dat is volgens het rapport de afgelopen veertig jaar stabiel gebleven, met een gemiddelde van 25 vierkante meter voor het gewest, en slechts 5 vierkante meter per inwoner in het centrum van Brussel.

Volgens het BISA ligt de oorzaak vooral in een aanzienlijke bevolkingsgroei in de Vijfhoek en de eerste kroon, “waar de bevolkingsdichtheid een toenemende druk legt op de bestaande groene ruimten.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Milieu , BISA , groene ruimte

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni