La Tricoterie

| In 2022 nog opende la Tricoterie de nieuwe theater- en concertzaal 'Le Boudoir'.

Cultuurhuis La Tricoterie in moeilijkheden: ‘Volgend seizoen kan ons laatste worden'

NLS
© BRUZZ
26/04/2024
Updated: 26/04/2024 18.08u

Cultuurhuis La Tricoterie in Sint-Gillis slaagt erin jaarlijks 100.000 bezoekers aan te trekken dankzij een uitgebreide en gevarieerde programmatie. Maar een gebrek aan overheidssteun zou daar wel eens een einde aan kunnen maken. “Verandert er niets, dan zal volgend seizoen waarschijnlijk het laatste worden.”

Al meer dan tien jaar huist cultuurhuis La Tricoterie in een voormalig fabrieksgebouw aan de Théodore Verhaegenlaan. In meerdere zalen van het pand, goed voor een totale oppervlakte van 1.600 vierkante meter, vindt jaarlijks een honderdtal activiteiten plaats, van theatervoorstellingen over concerten tot brunches en debatten. Gemiddeld ontvangt La Tricoterie zo’n 100.000 bezoekers per jaar.

Maar de toekomst van La Tricoterie ziet er niet rooskleurig uit, stelt algemeen en artistiek codirecteur Xavier Campion. “We hadden bij de Fédération Wallonie-Bruxelles een dossier ingediend voor een subsidieovereenkomst van 600.000 euro voor 5 jaar”, vertelt hij. Dat viel evenwel anders uit. In plaats daarvan ontvangt het cultuurhuis een vergoeding van ongeveer 72.000 euro per jaar, voor een periode van 3 jaar.

Kosten

En dat is te weinig, aldus Campion. “Zeshonderdduizend euro is een redelijk bedrag, gezien de omvang van onze werking. Met 70.000 euro kunnen we maar een twintigtal evenementen bekostigen. De helft van dat bedrag gaat bijvoorbeeld naar de artiesten die hier een theaterstuk komen brengen. Het overige deel is bedoeld voor onder meer het personeel, de verwarming en het onderhoud. Veel blijft daar dus niet van over.”

Hetzelfde geldt voor de inkomsten die La Tricoterie zelf vergaart. “Van de tickets voor een voorstelling bijvoorbeeld, gaat ook het grootste deel naar de vergoeding van de artiesten. Wat overblijft gaat naar onze werking. En met de opbrengst van onze bar zullen we het niet trekken. In het beste geval draait die break-even. Hoe meer evenementen en activiteiten op de planning, hoe moeilijker het financieel wordt.”

Economische werkloosheid

Dat heeft dan weer een impact op het personeel en de werking. “Momenteel werken er 31 voltijdsequivalenten in La Tricoterie, en 5 in de vzw die de culturele planning verzorgt", zegt Campion. "Ik schat dat ongeveer 70 procent onder hen de laatste maanden periodes van economische werkloosheid moest doorgaan, omdat er te weinig middelen zijn. Drie à vier mensen moesten we laten gaan. En dat is nog maar het begin. Geen wonder dat onder ons personeel heel wat onzekerheid heerst. Daarnaast is het moeilijk om onze programmatie voor volgend seizoen samen te stellen. Het is niet evident om al data vast te leggen, als we nog niet weten of we het seizoen ‘25-’26 zelfs zullen halen. Sommige andere cultuurhuizen hebben hun programma al klaar, de reservaties stromen binnen. Dat is bij ons helaas niet mogelijk nu.”

Expertencommissie

De aanvraagdossiers voor subsidies moeten eerst passeren voor een commissie van experts uit de sector. “Maar zij hebben geen duidelijke argumenten gegeven waarom we geen aanspraak maken op de aangevraagde subsidie”, aldus Campion. “We hebben het gevoel dat ons dossier niet correct is doorgenomen.”

Niet zozeer een gevolg van de experten in kwestie - onder andere directeurs van andere theaters en festivals - maar voornamelijk van het systeem, zo stelt Campion. “Er wordt hen advies gevraagd over de subsidieaanvragen, terwijl sommige experts van dezelfde taart moeten eten.” En dat zou in de ogen van de directeur kunnen leiden tot belangenvermenging.

Beroep

Daarom overweegt La Tricoterie een beroep in te dienen bij de Raad van State. “Een piste die we bestuderen, maar nog niet definitief is”, benadrukt Campion. “En zo’n procedure kan makkelijk twee jaar aanslepen. We hebben geen idee of we nog zoveel tijd hebben.”

In tussentijd hoopt La Tricoterie het hoofd boven water te houden met de hulp van partners en bezoekers. “We zoeken bijvoorbeeld sponsors in de privésector, op voorwaarde dat ze wel onze waarden belichamen. Maar dat zal niet volstaan. Verandert er niets op structureel niveau, vrees ik dat volgend seizoen ons laatste wordt.”

Nieuwe aanvraag

In een schriftelijke reactie geeft het kabinet van bevoegd minister van Cultuur, Bénédicte Linard (Ecolo), aan dat “elke aanvrager zowel op de hoogte wordt gebracht van de beslissing rond de aanvraag als van het advies van de expertencommissie, en er steeds transparant tewerk wordt gegaan.”

In het geval van La Tricoterie begrijpt Linard dat La Tricoterie meer had gewild. "Maar hun aanvraagdossier leek onaf en bepaalde zaken, zoals de overeenkomst voor de bezetting van het gebouw, gaven ons te weinig garanties dat ze de beoogde programmatie konden realiseren.”

Het kabinet van Linard wijst er daarnaast op dat “indien de gevraagde subsidies niet verkregen zijn, er steeds beroep kan gedaan worden op ad-hoc steun. Het blijft ook mogelijk om in de toekomst nieuwe subsidieaanvragen in te dienen, of een beroepsprocedure te starten.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis , Cultuurnieuws , La tricoterie

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni